In koelen bloede

 
Veel persaandacht voor ‘Het boek Daniel’ vandaag. De Volkskrant schrijft in een recensie met vier sterren: ‘Haarfijn fileert hij de banaliteit van de brute, haast achteloze roofmoord. Een literair-journalistiek verslag van een moord op een boerderij; dan is de vergelijking met de klassieker ‘In koelen bloede’ van Truman Capote nooit ver weg. Maar ‘Het boek Daniel’ kan uitstekend op eigen benen staan. De Stoop verplaatst het verhaal naar het hier en nu. Ook al door de sterke compositie ontstaat zo een drama dat nog lang in je hoofd blijft nagalmen.’
De Morgen (vijf sterren) schrijft: ‘Chris de Stoop schreef een magistraal boek van internationale allure. Een boek dat je niet kunt wegleggen en je koud om het hart slaat. Het smeekt haast om een verfilming door de gebroeders Dardenne.’
De krant Trouw brengt een uitgebreid artikel onder de titel ‘Het dorp hoorde, zag en zweeg’. Kernzin: ‘Het begint met onverschilligheid en eindigt met ontmenselijking’. En verder: ‘De jonge daders, die in twee etappes toesloegen en daarbij grof geweld gebruikten, lieten hun slachtoffer voor dood achter. Een week later staken ze de boerderij in brand om hun sporen te wissen. De Stoop: “Daniel was een sterke figuur, met een grote fierheid. Hij was meester van zijn leven, meester van zijn tijd. Ik heb tijdens het proces de kant van mijn oom zo goed mogelijk verdedigd, gerechtigheid voor hem gezocht en die ook gevonden. Daarna ben ik met drie van de daders gaan praten. Waarom? Zelfs een moordenaar heeft zijn eigen verhaal, daar wil ik dan naar luisteren. Ik wil de drijfveren horen en begrijpen, als een soort herstelrecht, om zo’n zinloos iets toch positief af te sluiten. Na de enorme woede die eerst in mij zat, heeft de ontmoeting met die jongens een helend effect gehad”.’
Lees hier De Morgen
En hier de Volkskrant