Gerechtigheid

“Een persoonlijk relaas levert gerechtigheid op voor een excentrieke oude boer en inzicht in wat er broeide onder de hangjongeren die hem ombrachten”, schrijft presentatrice Mieke van der Weij in de NCRV Gids over ‘Het boek Daniel’ (‘het boek van de week’). En verder: “Het verhaal maakte me woedend. De Stoop was dat aanvankelijk ook, maar daar liet hij het niet bij. Hij wilde begrijpen waarom die jongens zo geworden zijn en ging op zoek naar hun leven. Kansarm, beschadigd, opgegroeid op een naargeestige plek. Hij besloot namens de familie zelf de verdediging op zich te nemen tijdens het proces. Met succes: de jongens werden veroordeeld. Later zocht hij de ergste dader op in de gevangenis, maar schuldinzicht hoorde hij niet. De laatste zin in het boek: ‘De tijd is om. Hij staat op, buigt zich over het tafeltje en reikt me de hand’. Of Chris de Stoop de hand heeft aangenomen, laat hij in het midden…”