‘Elke mens is een verhaal’

Bij de uitreiking van de Oeuvreprijs, vrijdag in Amsterdam, hield Rik Van Cauwelaert geen maat in zijn laudatio: ‘Chris De Stoop is de journalistiek allang ontgroeid. Hij is een van de meest begenadigde schrijvers die in de lage landen is opgestaan. Zijn werk is doortrokken van, in de woorden van Lady Macbeth, ‘the milk of human kindness’. Zijn boek ‘Dit is mijn hof’ zal later nog gelezen worden door historici als een indrukwekkend werk over het platteland, en zijn nieuwste werk, ‘Het boek Daniel’, is ronduit een meesterwerk…’
Naar aanleiding van de Oeuvreprijs staat er een uitvoerig dossier in het magazine Mo* over dertig jaar werk. Een citaat: ‘Wat ik uit dat alles geleerd heb? Elke mens is een verhaal. Ik kan me helemaal vinden in wat de Turkse schrijver-journalist Ahmet Altan zegt in zijn laatste boek: “Iedere mens op de wereld die een luisterend oor kan vinden, heeft een verhaal te vertellen. Het moeilijke is niet het vinden van een verhaal, maar van iemand die wil luisteren.” Dat luisterend oor heb ik met mijn werk altijd willen zijn…’
Hier de laudatio en het dankwoord op YouTube: Oeuvreprijs
Lees hier: Mo*