Het graf van de kapitein

De afgelopen dagen kwam weer een stoet van gewezen bootvluchtelingen uit Vietnam naar het graf van kapitein Jacques Pierloot in Oostende. In ‘Wanneer het water breekt’ wordt verteld hoe Pierloot, een man met een groot hart, de moeilijke beslissing nam om hen te redden, toen ze al negen dagen ronddobberden op het vissersbootje van Hung (foto). De Antwerpse cargo E.R. Brugge van de rederij Ahlers pikte hen op, nadat 26 schepen al waren voorbijgevaren. Ook geëngageerde zeemannen als Philippe Buyssens en Joos Vanneste zetten zich toen erg in voor de drenkelingen. Niet lang daarna stierf kapitein Pierloot aan een hartkwaal op zijn eigen schip. Ruim 30 jaar later onderhouden de vluchtelingen nog altijd zijn graf.

Hier het hele verhaal in de Krant van West-Vlaanderen: KW