Ach, manuscriptendief

In New York komt de 30-jarige Italiaan Filippo Bernardini voor de rechter omdat hij jarenlang honderden manuscripten pikte van bekende en minder bekende auteurs. Vooral via subtiel vervalste e-mailadressen van mensen uit de boekenwereld.
“Hoi Chris, kun je mij de laatste versie van ‘Hemelrijk’ sturen?” luidde het op 10 november 2021 in naam van een redacteur, enkele maanden voor het boek moest uitkomen. Volgden nog een tiental mails in november en december om het manuscript én de drukproef te vragen. Ontroerend, zoveel aandacht!
Het verschil met de normale werkwijze van Bernardini leek dat het om perfect nagemaakte e-mailadressen van uitgeverij en auteur ging en dat de ‘hacker’ de interne mails kon lezen. Maar hij kreeg nul op het rekest.
Was het een van zijn laatste pogingen? Op 5 januari 2022 werd hij gearresteerd en daarna kwamen er geen mails meer. Hij bekent nu schuld en riskeert meer dan een jaar gevangenis. Bijna jammer dat er zo’n prozaïsch einde komt aan een jarenoud mysterie én aan al die warme aandacht. Ooit schrijft hij er een bestseller over…