De Multatuli-lezing

Zo tegen het einde van het jaar, wanneer de eerste goede voornemens worden gemaakt, was er weer de Multatuli-lezing in Breda (nu ook op YouTube). Het is een van de grote, klassieke lezingen in Nederland. Genoemd naar de schrijver van het meesterwerk ‘Max Havelaar’, hét toonbeeld van geëngageerde literatuur. ‘Het werk van De Stoop heeft veel te maken met menselijkheid en ontmenselijking’, luidt het in de aankondiging – en laat dat nu ook net het thema van de lezing dit jaar zijn. Tijd voor een donderpreek dus, die misschien toch ook inspiratie geeft voor goede voornemens: “Empathie is waar het deze tijd volgens mij aan ontbreekt, meer dan aan olie of gas. Dus moeten we tegengas geven. Door uit onze ego’s te stappen en ons in de gedachten en gevoelens van anderen te verplaatsen…”

Hier kan u de lezing bekijken: Multatuli