NRC: ‘Troostrijke kroniek en vlammend protest’

Getuigenissen en reacties op ‘Hemelrijk’ stromen binnen. Vandaag ook een pakkende viersterrenrecensie in NRC Handelsblad: ‘Chris de Stoop geeft woorden aan het verdriet’. En verder: ‘Via een vlammend protest onderzoekt schrijver Chris de Stoop hoe het kon dat tijdens de lockdown bejaarden bij duizenden stierven maar de maatschappij haar ogen sloot’. Nog een citaat: ‘De bewoners en het personeel werden aan hun lot overgelaten, de tehuizen gingen eenvoudigweg op slot. De consequenties daarvan brengt De stoop op beklemmende manier in beeld. Juist die voortdurende spiegeling van het verhaal van de sint als ‘superverspreider’ met de onttakeling van De Stoops moeder is een sterke troef.’

NRC maakte ook een prachtige podcast over het boek die hier online staat onder de titel: ‘Een sinterklaasviering met fatale gevolgen’ : podcast

Net nu, twee weken na het boek, verschijnt een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, dat het beeld in het boek bevestigt: de focus ging in 2020 helemaal naar de ziekenhuizen, en de verpleeghuizen en hun medewerkers werden verwaarloosd. Besluit: zo voltrok er zich ‘een stille ramp’ in de Nederlandse verpleeghuizen, die tot ‘schrijnende situaties’ leidde. Ongeveer de helft van de coronadoden in 2020 waren bewoners van verpleeghuizen. Ook het totale bezoekverbod zorgde voor immens leed. Nochtans was het al vroeg bekend hoe nietsontziend het virus kon huishouden onder kwetsbare ouderen.

Lees hier: Recensie NRC